Gå direkt till innehåll
Framtidens förstad är här! Team Arkitema har utsetts till vinnare av ett tongivande parallelluppdrag i Danmark

Pressmeddelande -

Framtidens förstad är här! Team Arkitema har utsetts till vinnare av ett tongivande parallelluppdrag i Danmark

Det skandinaviska arkitektkontoret Arkitema Architects har i ett internationellt team tillsammans med bland annat Karres en Brands (NL) utvecklat en ny översiktsplan för förstaden Naerheden, Hedenhusen i utkanten av Köpenhamn. Nu står Team Arkitema i startgroparna för den fortsatta processen.

Totalt deltog tre team i parallelluppdraget om Naerheden. Styrelsen för Naerheden har beslutat att kombinera de bästa idéerna från alla tre förslag i en slutlig utvecklingsplan som tar utgångspunkt i team Arkitemas fysiska plan.


Områden för rekreation

Team Arkitema har skapat en stadsdel som integrerar naturlig rörelse genom parkstråk, mötesplatser och varierade bostadsgrupperingar. Dessa element gör Naerheden till något helt annat än den funktionsuppdelade och ofta monotona förstad som man ser idag. Samtidigt utvecklas och nyskapas förstadens välkända kvaliteter, som till exempel närhet till naturen, skolor och sociala gemenskap.


Arkitema Architects ritar staden

I detta uppdrag är Arkitema Architects med och sätter dagordningen för utvecklingen av danska städer säger Stig Ammitzbøll, Kreativ ledare på Arkitema Architects, och fortsätter:

”Vi föreslår en utvecklingsplan som kopplar sociala, tekniska, landskapsmässiga och ekonomiska lösningar med nya metoder, där framtidens medborgare och byggsektorn deltar i utvecklingen av stadsdelen, så Naerheden blir den plats i Danmark där man får störst möjlighet att påverka utvecklingen av den egna staden och områdena i närmiljön”


Fakta

Adresse: Industrivej 2, 2640 Hedehusene, Sjælland

År: 2014

Omfattning: 63,5 ha

Byggherre: NærHeden P/S. Realdania By och Høje Taastrup Kommune

Arkitekt: Arkitema Architects

Landskap: Arkitema Urban Design, Karres en Brands

Ingenjör: Orbicon

Team Arkitema: Arkitema Architects,Karres en Brands, Orbicon, Social Action, Open Air Neighborhood, Every day, Via Trafik, Smith Innovation,  samt konsulenterne Klas Tham, Gerhard Dekker, Rune Thorbjørn Clausen

Ämnen

Kategorier


Rosenlundsgatan 29A, S 104 62 Stockholm, Sverige - Tlf. 46 (0)8 545 856 00
Frederiksgade 32, 8000 Aarhus C, Danmark - Tlf. 7011 7011
Rued Langgaards Vej 8, 2300 Köpenhamn S, Danmark - Tlf. 7011 7011
Rådhusgata 9, etsj.4B, N-0151 Oslo, Norge - Tlf. 7011 7011

Kontakter

Eva Grønbæk Friis

Eva Grønbæk Friis

Presskontakt Kommunikationschef +45 4212 6445
Jeanette Agnrud

Jeanette Agnrud

Presskontakt Kommunikatör Sverige 0708-19 25 73

Relaterat innehåll