Gå direkt till innehåll
Arkitema vinner internationellt arkitekturpris

Nyhet -

Arkitema vinner internationellt arkitekturpris

Arkitema Architects utvecklingsplan för området NærHeden har vunnit World Architecture Festivals pris för ”Masterplanning – Future Projects”. Festivalen är en av världens största arkitekturhändelser och delar varje år ut priser till de mest banbrytande arkitektoniska projekten i världen. 

Masterplanen för NærHeden är ritad av Arkitema Architects i samarbete med Karres en Brands och är en plan för hur framtidens förort ska byggas. Projektet utgår i från visionen om en socialt hållbar stadsdel som skapar stark gemenskap och stöder möjligheterna att engagera sig socialt i den nya stadsdelen.

World Architecture Festival (WAF) hölls i Berlin, och i kampen om priset för "Masterplanning - Future projects" slog Arkitema planen för Mall of the World i Dubai och en ny översiktsplan för Wembley Park i London. Totalt fanns det 12 nominerade projekt från hela världen.

- Det är ett stort erkännande av väldigt många människors arbete och visioner. Priset understryker att social hållbarhet är något man ska fokusera på i framtidens stadsutveckling. Vi valde att gå till projektet genom att ställa många frågor och vi hade en byggherre med höga ambitioner. Den kombinationen har skapat ett unikt projekt, och jag är mycket stolt över att det blir belönat med ett så stort pris, säger Heidi Hjort Thuesen, segmentchef för Arkitema Urban.

Framtidens stadsdel
NærHeden har haft fokus på att skapa optimala ramar för de många olika familjestrukturer som finns i dagens samhälle. Från början har man arbetat strategiskt med social hållbarhet och därmed haft fokus på gemenskap, samexistens, utrymme för olikheter och samtidigt en fusion med den befintliga delen av Hedehusene. Målet har varit att locka familjer från städerna som både vill ha stadslivet och de fördelar som finns i en förort.

Därför är det fokus på att hålla bebyggelsen i en liten skala med gemensamma gröna rum, och med den täthet och de gemensamma faciliteter som kännetecknar städer.

- Vårt mål är att skapa en plats som är flexibel och som kan rymma många olika drömmar och tankar. Det ska finnas stor frihet både för att leva i nu, men också för att utvecklas över tid. För det är viktigt, om förstäderna ska vara attraktiva för flera i framtiden, att vi tänker över hela sammansättningen. På så sätt kan vi göra skillnad för väldigt många människor, och det är alltid vårt mål, säger Heidi Hjort Thuesen.

NærHeden har ritats för Høje Taastrup Kommun og Realdania By och deras gemensamma bolag NærHeden P/S. Projektet har även ställts ut vid Arkitekturbiennalen i Venedig.

Läs mer om NærHeden här

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Eva Grønbæk Friis

Eva Grønbæk Friis

Presskontakt Kommunikationschef +45 4212 6445
Jeanette Agnrud

Jeanette Agnrud

Presskontakt Kommunikatör Sverige 0708-19 25 73

Relaterat innehåll