Gå direkt till innehåll
Nytt unikt samarbete förenklar BIM-projektering

Pressmeddelande -

Nytt unikt samarbete förenklar BIM-projektering

Digitaliseringen av byggbranschen går framåt och visar på behovet av nya digitala kodsystem. De kodningsstrukturer som finns idag förhindrar produktiviteten i processen och behöver utvecklas. Därför har nu 8 av Sveriges främsta arkitektkontor startat initiativet BIM Stockholm som kan förändra hela byggbranschen.

10 oktober introduceras BIMTypeCode, ett kodningssystem som går ut på att förenkla projekteringsprocessen och höja produktiviteten inom byggsektorn.

Bakom metoden står åtta av Sveriges främsta arkitektkontor som tillsammans skapat gruppen BIM Stockholm. Initiativtagare till utvecklingsprojektet är, Arkitema Architects, AIX Arkitekter, Cedervall Arkitekter, C.F. Møller Architects, Liljewall arkitekter, LINK arkitektur, Nyréns Arkitektkontor och Tengbom.

- Jag är övertygad om att systemet BIMTypeCode kommer förenkla hanteringen av byggnadselement i den projekterande vardagen. Det är ett vattentätt system som underlättar kvantitetsräkning, kalkyler och sortering av byggnadselement för entreprenörerna. Det blir lättare att ställa kravspecifikation på objektsnivå, vad man vill få ut av modellen, säger Johan Svahn, BIM kompetensledare, Arkitema Architects.

Typkodning av byggnadselementen bidrar till en branschgemensam grund för kommunikation genom att utveckla ett enhetligt sätt att beskriva ett byggnadsverks olika element. Till skillnad mot idag då det finns olika kodningsstrukturer som bidrar till en mindre produktiv projekteringsprocess inom byggsektorn.

Utvecklingsprojektet BIMTypeCode har därför gått ut på att utveckla och optimera BIM-verktyg, metoder och processer med fokus på ett gemensamt språk mellan samtliga aktörer. Detta bidrar till en mer kvalitativ och pålitlig informationshantering då kommunikationen mellan aktörer i byggprocessen kräver att termer och begrepp är gemensamma.

BIMTypeCode
BIMTypeCode är en enkel och logisk kodningsstruktur för byggnadselement som baseras på projekteringskrav, erfarenhet och ”best practice” från både mindre och mer komplexa BIM-projekt. 

Metoden strukturerar och skapar förutsättningar för framtagande av mängdningslistor, kalkyler och beskrivningar samt definierar gränsdragningar på byggnadselementsnivå mellan olika discipliner. Koderna bygger på ett numeriskt system och är inte språkbundet. På detta sätt uppnås en enkel standardisering av alla discipliners byggnadselement. Typkodningen motsvarar inte ett klassifikationssystem.

Inventeringen av de byggnadselement som svenska arkitekter och konstruktörer behöver och hur de benämns är ett resultat av SBE-projektet ”Typning som komplement till klassning” som finansierats av Formas.

Fakta
BIMTypeCode är ett praktiskt tillämpbart och kostnadsfritt kodsystem som enkelt kan integreras med andra klassificeringssystem så som CoClass, BSAB, IFC BSAB. Systemet kan användas av stora delar av byggbranschen och kräver ingen tilläggsmjukvara. Den finns tillgänglig på svenska, danska, engelska och tyska.

Ämnen


Arkitema Architects bildades i danska Århus 1969 och har sedan dess vuxit till ett av Skandinaviens största arkitektkontor med 550 medarbetare i Århus, Köpenhamn, Oslo, Stockholm och Malmö.

Du hittar Arkitema Architects här:

Rosenlundsgatan 29C, S-104 62 Stockholm, Sverige - Tlf. +46 (0)8 545 856 00
Gråbrödersgatan 2 S-211 21 Malmö, Sverige - Tlf. +46 (0)40 545 521
Frederiksgade 32, 8000 Aarhus C, Danmark - Tlf. +45 7011 7011 
Ny Carlsberg Vej 120, 1799 Köpenhamn V, Danmark - Tlf. +45 7011 7011 
St. Olavs Gate 27 NO-0166 Oslo, Norge - Tlf. +47 2299 4450

Läs mer om oss och våra projekt här

Kontakter

Eva Grønbæk Friis

Eva Grønbæk Friis

Presskontakt Kommunikationschef +45 4212 6445
Jeanette Agnrud

Jeanette Agnrud

Presskontakt Kommunikatör Sverige 0708-19 25 73