Gå direkt till innehåll
Illustration från skissprojekt, utarbetat av Nordic
Illustration från skissprojekt, utarbetat av Nordic

Pressmeddelande -

​Storsjukhus i Oslo ritas av Arkitema och Ratio

Det blir ett konsortium; Team Aker ANS, bestående av bl.a. Arkitema och norska Ratio, som ska rita Nye Aker Sjukhus i norra delen av Oslo. Med sina 171.000 kvm blir det en av den norska huvudstadens viktigaste akutsjukhus, som samlar somatisk vård och psykiatri på ett ställe, som en integrerad del av Oslo Universitetssjukhus HF (OUS). Enligt planen kommer sjukhuset att ta emot sina första patienter 2030.

Team Aker, bestående av Arkitema, Ratio Arkitekter, Sweco, Erichsen & Horgen och Bygganalyse har precis blivit utvalda att ansvara för en stor utvidgning av Nye Aker Sjukhus i Oslo. Projektet består av både nybyggnad och ombyggnad av befintliga byggnader, inklusive en kulturminnesmärkt byggnad. Allt med fokus på en överordnad vision om att stärka Oslo Universitetssjukhus HF och skapa ett kraftfullt lokalsjukhus för stadsdelarna i den norra delen av den norska huvudstaden.

Kontraktet, som omfattar förprojektering med fortsättning i efterföljande faser blev klart i augusti. Sedan dess har teamet arbetat med förberedelser inför projektstart, bland annat med ett reviderat planförslag. Torsdagen den 26 november blev alla förberedelser godkända, och teamet kan därmed starta upp ett projekt som förväntas pågå under de närmaste 10 åren. Teamet är också mycket glada över att Arkitema har vunnit ett projekt som kommer att inbringa mycket erfarenhet från stora projekt inom vårdsektorn i Skandinavien.

”Vi är stolta och ödmjuka över att ha blivit utvalda till rådgivare i detta projekt, som vi har arbetat för i över ett år. Hela projektteamet arbetar redan bra tillsammans, och nu gläder vi oss åt att kunna konkretisera planerna tillsammans med beställaren, Helse Sør-Øst RHF och verksamheten, Oslo Universitetssjukhus HF. Det är ett stort projekt, som kommer att löpa över det kommande årtiondet, och därför är det också ett viktigt projekt för oss på Arkitema. Vi kommer att kunna utnyttja våra redan i förväg starka kompetenser inom vårdarkitektur, vilket kommer att få en positiv betydelse för verksamheten” berättar Wilhelm Berner-Nielsen, Partner och Affärsområdeschef på Arkitema.

Erfarenhet och hållbarhet
Just de starka kompetenserna inom vårdarkitektur bidrog till att projektet gick till Team Aker, som har erfarna vårdarkitekter och -ingenjörer i teamet. Arkitema har bl.a erfarenhet från det stora sjukhuset Østfold i närheten av Oslo, samt Gødstrup Sjukhus i Herning samt flera prisvinnande psykiatriska sjukhus. Och Nye Aker Sjukhus ska just inrymma alla delar av ett modernt ”supersjukhus” med dess behandlingsformer samt samla psykiatrisk och somatisk vård under samma tak, vilket kräver stor kunskap.

”Vi gläder oss mycket till att komma igång, och bidra med våra kompetenser inom detta komplicerade område. I projektgruppen har vi kunniga experter inom sjukhusplanering, arkitekturprojektering, teknisk anläggning och infrastruktur, som ska arbeta tillsammans, och skapa ett sjukhus i toppklass. Utöver det kommer vi också att lägga stor vikt vid hållbarhet i projektet, vilket vi ser fram emot att implementera ” berättar Anne Guri Grimsby, Partner och Affärsområdeschef på Arkitemas kontor i Oslo.

Det kommande sjukhuset kommer att innehålla alla nödvändiga behandlingsformer, för att kunna erbjuda en stor del av Oslos boende, bl.a. ny akutmottagning, förlossningsmottagning, diagnostiskt centrum samt psykiatri och drogavvänjning. Projektet har en budget på ca 14 milj. NOK och omfattar totalt 171.000 kvm, varav 152.000 kvm är nybyggnad och 19.000 kvm är ombyggnad av de kulturminnesmärkta delarna av projektet.

Ämnen

Kategorier


Arkitema bildades i danska Århus 1969 och har sedan dess vuxit till ett av Skandinaviens största arkitektkontor med 600 medarbetare i Århus, Köpenhamn, Oslo, Stockholm och Malmö.

Du hittar Arkitema här:

Rosenlundsgatan 29C, S-104 62 Stockholm, Sverige - Tlf. +46 (0)8 545 856 00
Gråbrödersgatan 2 S-211 21 Malmö, Sverige - Tlf. +46 (0)40 545 521
Frederiksgade 32, 8000 Aarhus C, Danmark - Tlf. +45 7011 7011 
Ny Carlsberg Vej 120, 1799 Köpenhamn V, Danmark - Tlf. +45 7011 7011 
St. Olavs Gate 27 NO-0166 Oslo, Norge - Tlf. +47 2299 4450

Läs mer om oss och våra projekt här

Kontakter

Eva Grønbæk Friis

Eva Grønbæk Friis

Presskontakt Kommunikationschef +45 4212 6445

Relaterat innehåll