Gå direkt till innehåll
Havsutsikt från alla bostäder i förslaget för Moranviken i Saltsjöbaden. Dessutom föreslås en allmän badplats.
Havsutsikt från alla bostäder i förslaget för Moranviken i Saltsjöbaden. Dessutom föreslås en allmän badplats.

Pressmeddelande -

Båtvarv kan bli skärgårdsidyll i Saltsjöbaden

Varvsområdet i Moranviken i Saltsjöbaden föreslås omvandlas till ett bostadsområde i en inbjudande skärgårdsmiljö. Arkitema har ritat förslaget för Resona Utveckling AB.

Sune Carlsson båtvarv ligger i Moranviken i Saltsjöbaden och består idag av varvsbyggnader och parkeringsyta. I ett förslag inför planprocess i Nacka kommun presenteras en blandning av parhus, radhus och flerbostadshus.

- Det är en fantastisk miljö vid vattnet och det är viktigt att den är inbjudande både för besökare och för de som bor här. Därför har vi bland annat föreslagit en allmän badplats, säger Elin Andreassen, uppdragsansvarig arkitekt på Arkitema.

Fokus har legat på att förbättra tillgången för allmänheten, så att man i framtiden kan röra sig genom området, samt att bibehålla vyerna; man ska fortfarande ha utblickar mot vattnet och marinan.

Husen är terrasserade för att följa den sluttande topografin och inte skymma utsikten för den befintliga bebyggelsen. Sjöbodar anknyter till Stockholms unika skärgårdsmiljö, och av samma anledning är trä det huvudsakliga materialet i husen. Ambitionen är att alla bostäder får utsikt över vattnet, och naturligtvis finns det plats för att lägga i och ta upp båtar. Området är av riksintresse för kust och skärgård och ligger bredvid ett kulturhistoriskt viktigt område, varför exploatering måste ske ytterst varsamt. Samtidigt innebär en eventuell utveckling en bättre miljö för de omkringboende, med mindre tung trafik i omlopp och närmare tillgång till vattnet.

- Moranviken är en fantastisk plats med en enorm potential. Genom att öppna upp strandlinjen för nytillkomna bostadsinnehavare, närboende och allmänhet hoppas vi att fler kan få uppleva den, säger Fredrik Bele, vd Resona Utveckling.

Förslaget ska nu prövas i en planprocess i Nacka kommun.

För mer information, kontakta:
Elin Andreassen, uppdragsansvarig arkitekt, eland@arkitema.com, 073-670 74 43

Ämnen

Kategorier


Arkitema bildades i danska Århus 1969 och har sedan dess vuxit till ett av Skandinaviens största arkitektkontor med 600 medarbetare i Århus, Köpenhamn, Oslo, Stockholm och Malmö.

Du hittar Arkitema här:

Rosenlundsgatan 29C, S-104 62 Stockholm, Sverige - Tlf. +46 (0)8 545 856 00
Gråbrödersgatan 2 S-211 21 Malmö, Sverige - Tlf. +46 (0)40 545 521
Frederiksgade 32, 8000 Aarhus C, Danmark - Tlf. +45 7011 7011 
Ny Carlsberg Vej 120, 1799 Köpenhamn V, Danmark - Tlf. +45 7011 7011 
St. Olavs Gate 27 NO-0166 Oslo, Norge - Tlf. +47 2299 4450

Läs mer om oss och våra projekt här

Kontakter

Jeanette Agnrud

Jeanette Agnrud

Presskontakt Kommunikatör Sverige 0708-19 25 73