Gå direkt till innehåll
Arkitema ritar nytt område i Vårby

Pressmeddelande -

Arkitema ritar nytt område i Vårby

Arkitema Architects har fått uppdraget av samhällsutvecklaren Magnolia Bostad att tillsammans utveckla den nya stadsdelen Vårby Udde i Huddinge. På platsen för Spendrups bryggeriverksamhet skapas en levande stadsdel intill Mälaren med 1800 nya bostäder.

Vårby Udde blir en urban stadsdel med stadsmässiga kvaliteter i direkt närhet till stora grönområden och vatten. Området har stor potential tack vare läget och storleken som möjliggör ett hållbart stadsliv med människan i centrum alldeles intill Mälaren, med tillgång till vatten, strand och bryggor.

- Här kommer en stad för 4000 personer att växa fram, vilket är jättestort, ungefär som Gamla Stan både i folkmängd och yta. Det kommer att finnas butiker, skolor, saluhall, och hotell. Det som har varit fantastiskt är samarbetet och dialogen med kommunen som har möjliggjort att skapa ett nytt område så nära vattnet, säger Ola Göransson, affärsområdeschef och senior partner på Arkitema.

Visionen för Vårby Udde
Vårby Udde består idag av en intressant blandning av industriområde i ett sprickdalslandskap med skogsklädda kullar och gröna dalgångar samt en båtklubb. Industriområdet förvandlas till tät och levande stadsdel med varierade kvarter med olika utformning, samtidigt som en del av den äldre industrikaraktären bevaras och får nya former och funktioner istället för att kasseras. Det blir i huvudsak slutna kvarter i kontrast till de intilliggande stadsdelarnas lamell- och punkthus.

- Stadsdelen blir en rik livsmiljö för såväl människor som djur och växter. Hållbarhetsaspekterna är mycket viktiga och har styrt utformning av naturlika planteringar och en grön miljö som präglas av hög biodiversitet, säger Per Axelsson, affärsområdeschef och kreativ ledare på Arkitema.

Torget blir stadsdelens främsta mötesplats där en bevarad industribyggnad kommer att innehålla lokaler för både kommersiell och kommunal service. Ett hotell blir ett landmärke i närområdet. Bostäderna kommer att bestå av en blandning av små och stora lägenheter fördelat på både hyresrätter och bostadsrätter som bildar en kvartersstad med en byggnadshöjd på 5-6 våningar. I Vårby Udde prioriteras fotgängare och kollektivtrafik vilket underlättas av dess närhet till tunnelbanestationerna i Masmo och Vårby gård.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Arkitema Architects bildades i danska Århus 1969 och har sedan dess vuxit till ett av Skandinaviens största arkitektkontor med 550 medarbetare i Århus, Köpenhamn, Oslo, Stockholm och Malmö.

Du hittar Arkitema Architects här:

Rosenlundsgatan 29C, S-104 62 Stockholm, Sverige - Tlf. +46 (0)8 545 856 00
Gråbrödersgatan 2 S-211 21 Malmö, Sverige - Tlf. +46 (0)40 545 521
Frederiksgade 32, 8000 Aarhus C, Danmark - Tlf. +45 7011 7011 
Ny Carlsberg Vej 120, 1799 Köpenhamn V, Danmark - Tlf. +45 7011 7011 
St. Olavs Gate 27 NO-0166 Oslo, Norge - Tlf. +47 2299 4450

Läs mer om oss och våra projekt här

Kontakter

Eva Grønbæk Friis

Eva Grønbæk Friis

Presskontakt Kommunikationschef +45 4212 6445
Jeanette Agnrud

Jeanette Agnrud

Presskontakt Kommunikatör Sverige 0708-19 25 73