Gå direkt till innehåll
​Vejle Psykiatri vinner internationellt arkitekturpris

Nyhet -

​Vejle Psykiatri vinner internationellt arkitekturpris

Den nya psykiatriska avdelningen i Vejle i Danmark har vunnit ett pris vid European Healthcare Design Awards 2018 i London. I konkurrens med psykiatriska sjukhus från hela världen blev Vejle psykiatri utvald till bästa arkitektur i kategorin Mental Health Design.

Psykiatrisk Afdeling Vejle har ritats av Arkitema Architects och uppfördes i ett offentlig-privat samverkan mellan bygg- och anläggningsbolaget MT Højgaard, egendomsförvaltarna DEAS samt fonderna PensionDanmark, PKA och Sampension. Projektet har kommit till i ett nära samarbete mellan parterna och beställaren Region Syddanmark, där fokus har varit på att finna en anordning samt ett val av tekniska lösningar och material som säkrar att byggnaden står sig många år framöver.

Avdelingen har ett enkelt och funktionellt arkitektoniskt grepp, där åtta byggnader placeras i ett cirkulärt flöde, där bl.a. administrativa, service- och personalfunktioner finns och omringar gemensamma ytor och rekreativa gårdsrum. Den kombinationen säkerställer ett både öppet och överskådligt psykiatrisjukhus.

- Vi är naturligtvis väldigt stolta över priset som understryker att vi träffade rätt när vi utvecklade planen för sjukhuset. Vi var mycket fokuserade på att skapa de bästa ramarna för såväl patienter som personal. Vi har skapat en psykiatrisk avdelning där det är fokus på patienternas trivsel med massor av ljus, enkel tillgång till uteytor och goda översiktsförhållanden, säger Wilhelm Berner-Nielsen, senior partner vid Arkitema Architects.

Grönt stråk och mindre tvång
Det nya psykiatrisjukhuset har ett markant grönt stråk där landskapet har dragits in mellan byggnaderna och in i de attraktiva gårdsrummen. Det säkerställer en bra kontakt mellan ute och inne genom hela byggnaden och erbjuder breda möjligheter för både lugnt uppehåll och aktivitet i uterummet.

Utvecklingen av de fysiska ramarna har haft fokus på att skapa en plats som både är säker att vara på och där arkitekturen spelar en aktiv roll för patienter och personalens vardag. Därför finns det utöver det naturliga stråket enkel tillgång till flera olika aktiviteter, bl.a. träningslokaler och en idrottshall med rikligt naturligt ljus. De många glaspartierna bidrar också till att skapa utsyn och översyn för alla, något som har visat sig ha en stor effekt på bland annat konflikter och konflikthantering. Det nya psykiatriska sjukhuset i Vejle invigdes februari 2017 och redan ett halvår senare hade antalet fall av tvångsåtgärder minskat markant, från 98 till 45.

- Vår arkitektur ska göra skillnad för människor och det gör vi i hög grad i ett projekt som Vejle psykiatri. Vi är stolta över att ha kunnat videreutveckla våra erfarenheter från tidigare projekt där vi också har lyckats sänka bruket av tvång genom arkitektoniska lösningar. Vilket jag är säker på har bidragit till att Vejle Psykiatri vinner priset, och understryker att arkitektur inte enbart är estetik, men också att byggnaderna har en effekt på de människor som använder dem, förklarar Wilhelm Berner-Nielsen.

Vejle Psykiatri stod klart för inflyttning i februari 2017 med 91 enkelrum, och har sedan dess haft patienter på sex avdelningar, en psykiatrisk akutmottagning samt en barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning.

FAKTA
Adress: Vejle
Omfattning: 17.000 m²
År: 2014-2017
Beställare: Region Syddanmark.
Arkitekt: Arkitema Architects
Team OPS: Konsortiet Team OPP består av MT Højgaard, DEAS, PensionDanmark, PKA och Sampension. 
Landskap: Arkitema Urban Design
Ingenjör: MOE och MT Højgaard
Totalentreprenör: MT Højgaard
Övriga: Integrerad konst av Signe Guttormsen

Ämnen

Kontakter

Eva Grønbæk Friis

Eva Grønbæk Friis

Presskontakt Kommunikationschef +45 4212 6445
Jeanette Agnrud

Jeanette Agnrud

Presskontakt Kommunikatör Sverige 0708-19 25 73