Gå direkt till innehåll
Arkitema Architects ritar 950 arbetsplatser i utsatt stadsdel i Århus.

Nyhet -

Arkitema Architects ritar 950 arbetsplatser i utsatt stadsdel i Århus.

950 arbetsplatser inom offentlig sektor ska flyttas till kontorsskomplexet Gellerup Nord, mitt i en stadsdel i Århus som är drabbad av sociala problem och hög kriminalitet. Arkitema Architects har vunnit tävlingsuppdraget att formge byggnaden på 23000 m2 som också ska inhysa en restaurang, kaféer och ett kafferosteri. Byggnaden blir ett landmärke som slår an tonen för ett nytt och revitaliserat Gellerup.

En arbetsplats som förnyar stadsdelen

“Vad sker när man skapar offentliga arbetsplatser om man från början tänkt annorlunda och vill bidra till att förändra ett område? Om arbetsplatsen fungerar som ett nytt öppet stadsrum vars varierade och gröna uterum blir till en integrerad del av stadsdelen? Det frågar sig Arkitema Architects-partnern Glenn Elmbæk, som menar att dessa scenarier kan bli verklighet när de offentliga arbetsplatserna byggs på uppdrag av Århus kommun.

På Århus kommun är man också entusiastisk över vinnarbidraget enligt Rådmand Christian Würtz: “Jag tycker att det är ett fantastiskt hus vi ska bygga i Gellerup som visar att vi insisterar på att göra stadsdelen till en integrerad del av Århus. Att Gellerup som område ska vara mer än bara en plats att bo för Århus invånare. Det ska vara en plats där man lever det goda stadslivet, och det tycker jag att det nya huset bidrar till med sina många möjligheter för Århusborna. Det har inte varit vår ambition att bara bygga en kontorsbyggnad. Huset ska bidra till staden, och det tycker jag i hög grad att det gör.

En stadsdel under utveckling

Runtom byggplatsen har några av byggnaderna redan börjat omvandlas till bostäder, utbildningslokaler och kontor och nybyggnationen med 950 arbetsplatser rivstartar den pågående förvandlingsprocessen. För att säkerställa liv och rörelse och ett företagsvänligt klimat från dag ett har pengar öronmärkts för att skapa ett tillfälligt entreprenörsutrymme på platsen fram tills att byggnaden är färdigställd.

Utsiktsplattform

Byggnaden kommer att bli en destination i Århus. Husets många medarbetare och besökare försäkrar att byggnaden kommer att ha en central betydelse i Århus.

Dessutom ska man kunna ta hissen från gatuplan genom byggnaden upp till husets Rooftop Lounge som är öppen för allmänheten. Därifrån har man överblick över förvandlingen av hela Gellerupsområdet och ut mot Århus hamn.

Tävlingsuppdraget vanns av ett team bestående av Arkitema Architects, A. Enggaard, Caverion, NIRAS och Hauxner. Inflyttning beräknas ske under 2018.

Fakta


Adress: Edwin Rahrs vej, Brabrand

År: 2015-2018

Omfattning: 23.000 m² samt et parkeringshus på 12.500 m²

Byggherre: Aarhus Kommune

Arkitekt: Arkitema Architects

Landskap: Arkitema Urban Design

Ingenjör: Niras

Strategisk rådgivare: Hauxner

Utmärkelser: 1:a pris offentlig upphandling 2015

Gellerup Nord

Arkitema Architects

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Eva Grønbæk Friis

Eva Grønbæk Friis

Presskontakt Kommunikationschef +45 4212 6445
Jeanette Agnrud

Jeanette Agnrud

Presskontakt Kommunikatör Sverige 0708-19 25 73