Gå direkt till innehåll
Nytt utbildningsområde i hjärtat av Århus

Nyhet -

Nytt utbildningsområde i hjärtat av Århus

I september 2015 startar undervisningen på splitternya VIA University College Campus Århus C, designad av Arkitema Architects. Fem hus som bildar ett helt nytt och omfattande campusområde i hjärtat av centrala Århus, och ersätter sju tidigare adresser i Århus och dess omgivningar.

Vid invigningen av Campus Århus C fick centrala Århus en helt ny utbildningsplats. Ett campusområde där fem nya byggnader utgör en inspirerande miljö för de 5500 studenter och 430 medarbetare som dagligen vistas här.

– När vi flyttar från flera väletablerade adresser och samlas på en plats, uppnår vi flera mål, säger Peter Friese, rektor VIA University College och fortsätter:
– Den nya byggnaden är skräddarsydd för ändamålet, så att det enskilda programmet får en utmärkt ram för att utbilda duktiga studenter. Dessutom är huset inrett så att arkitekturen stöder olika yrkesgrupper som förs samman.

Synergi mellan utbildningar
Studenter som läser till lärare, pedagog, socialarbetare, byggnadsingenjör och ett antal andra kurser inom design och business läser nu alla på det nya campusområdet. Ett campus där arkitekturen stödjer ett gott samarbete mellan de olika programmen. Som exempel har lärarstudenterna en egen zon i huset, en zon som gränsar till pedagogik. Två yrkesgrupper som efter utbildnigen kommer att arbeta nära varandra.

– Många yrkesgrupper kommer att blanda blod i Campus C, säger Peter Friese. Designers med pedagoger, lärare med socialarbetare, byggnadsingenjörer med studenter inom administration etc. Inte bara i de obligatoriska så kallade tvärvetenskapliga modulerna på campus, utan också på grund av att arkitekturen är öppen, med en bra blandning av platser där det finns tid för eftertanke, och platser som på ett naturligt sätt uppfyller mötet mellan det akademiska och det sociala.

Öppenhet och många olika storlekar och typer av utrymmen är viktiga inslag i arkitekturen förklarar Per Fischer, partner på Arkitema Architects.
– Campus C består av fem hus man kan utforska. Varje hus har lokala och karaktäristiska atrium, klassrum, workshops, föreläsningssalar och dessutom ett antal grupprum, läsplatser, loungeområden och gångvägar som förbinder husen internt. Rummen är perfekta för många typer av samarbeten, diskussioner och akademiska utbyten.

Arkitema Utbildning
Arkitema utbildning utvecklar och bygger undervisnings- och forskningsbyggnader för människor i alla åldrar ­– från daghem och grundskolor till gymnasieutbildning, högskolor och universitet. Alltid med fokus på att säkerställa en god utbildning och forskning som stödjer den underliggande visionen; funktionell, flexibel och inspirerande.

Arkitema Architects har ritat ett antal erkända utbildningsbyggnader som nya KUA2 - Köpenhamns Universitet, högskolan Lillebæltog och Nordstjerneskolen i Frederikshavn.

VIA
VIA University College är den största av Danmarks totalt sju professionella högskolor. VIA erbjuder utbildning på kandidatprogrammen. Här samlas studenter som läser till lärare, pedagog, socialarbetare, byggnadsingenjör och ett antal andra studenter som läser kurser inom design och business.

FAKTA
Adress: Ceresbyen, Århus
År: 2011-2015
Omfattning: 46.000 m2
Byggherre: VIA University College
Arkitekt: Arkitema Architects
Landskap: Arkitema Urban Design
Ingenjör: Niras
Byggherrerådgivare: Bascon A/S
Projektutvecklare och totalentreprenör: A. Enggaard A/S

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Eva Grønbæk Friis

Eva Grønbæk Friis

Presskontakt Kommunikationschef +45 4212 6445
Jeanette Agnrud

Jeanette Agnrud

Presskontakt Kommunikatör Sverige 0708-19 25 73

Relaterat innehåll