Gå direkt till innehåll
Norges modernaste sjukhus är i full drift

Nyhet -

Norges modernaste sjukhus är i full drift

Det moderna supersjukhuset Østfold Kalnes som utvecklats genom en kombination av helande arkitektur och nyskapande 3D-teknik har invigts i Sarpsborg söder om Oslo av Kung Harald V. 

Digital verklighet av arkitektonisk vision
Sjukhuset Østfold Kalnes sätter en ny standard för norsk sjukhuskonstruktion med ett koncept som förkortar sjukhusvistelsen och optimerar arbetsflödet. Det 89 000 m² stora sjukhuset har byggts baserat på en digital 3D-modell som har använts under hela design- planeringsstadiet för att skapa en av Norges mest moderna sjukhus.

En effekt av modellen har varit en snabbare byggprocess som har gjort att sjukhuset stod färdigt ett halvår före schemalagt datum. Det är det enda sjukhuset i Norge som har ensängsrum med privat badrum och utsikt mot den gröna omgivningen för alla patienter. 

Världens bästa öppna BIM-modell
- Det är inte en tillfällighet att projektet 2014 fick pris för bästa öppna BIM-modell. Projektet är det första digitala projektet i en så pass omfattande skala. Vi upplevde att våra processer med brukarmedverkan tog ett stort språng när modellen togs i bruk. Med 3D-modellen kunde varje medarbetare enkelt se precis de rum de skulle arbeta i, och samtidigt vara med och påverka den mest optimala utformningen av rummen, säger Anne Guri Grimsby, partner Arkitema Architects.

Om Sjukhuset Østfold Kalnes
Sjukhuset Østfold Kalnes ärett av de största byggprojekten i Norge. Sjukhuset samlar fyra tidigare sjukhus samt psykiatri under ett tak och erbjuder specialistvårdtjänster till de 300 000 invånarna i Østfold-regionen.


Fakta
Adress: Kalnesveien 100, Sarpsborg, Østfold
År: 2008-2015
Omfattning: 89.000 m²
Byggherre: Helse Sør-Øst RHF v/Prosjekt Nytt Østfoldsykehus (PNØ)
Arkitekter: Arkitema/ELN Architects, Arkitema Architects och AART architects
Landskap: Cowi
Rådgivande ingenjörer: Cowi

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Eva Grønbæk Friis

Eva Grønbæk Friis

Presskontakt Kommunikationschef +45 4212 6445
Jeanette Agnrud

Jeanette Agnrud

Presskontakt Kommunikatör Sverige 0708-19 25 73