Gå direkt till innehåll
Mols Bjerge Nationalpark får nytt välkomstcenter

Nyhet -

Mols Bjerge Nationalpark får nytt välkomstcenter

Arkitema Architects står bakom det vinnande förslaget med en byggnad som tillför en extra kvalitet i området utan att stjäla uppmärksamhet från Kalø slottsruin och det vackra landskapet. Välkomstcentret är utformat som en mjuk kulle och innehåller utställningsområde, café och en restaurang med panoramautsikt över Kalø vik.

Det är en önskan om att få en användbar och inbjudande byggnad med besökaren i centrum som ligger bakom det nya välkomstcentret i Mols Bjerge. Där finns plats för café och restaurang, utställningar om nationalparken och samlingsytor för bland annat skolklasser och familjer. Centret placeras i anknytning till Hack Kampmanns strandhus vid Kalø slottsruin som har cirka 150 000 besökare per år.

Besökarna kommer att välkomnas av en byggnad vars dominerande material är trä och tegel som med en diskret charm uppmuntrar besökaren att utforska de vackra natur- och kulturhistoriska minnesmärkena i Mols Bjerge Nationalpark.

Poul Schülein, partner på Arkitema Architects, är mycket glad över att Arkitemas förslag valdes till vinnare i arkitekttävlingen:

- Vi har inte ritat ett hus i klassisk bemärkelse, det är snarare en del av landskapet runt Kalø slottsruin och strandhuset. Vi har speglat det kuperade landskapet och det gläder oss att arbeta vidare med skapandet av ett stämningsfyllt rum både inne och ute, säger Poul Schülein.

Läktare ger översikt och sittplatser
Den lutande terrängen betyder att välkomstcentrets 750 kvadratmeter fördelas på två nivåer. Den övre nivån där entré, garderob och toaletter finns är alltid öppen för besökare. På den nedre nivån ligger utställningsområdet samt café och restaurang som har en storslagen panoramautsikt mot Kalø slottsruin.

De två nivåerna är sammankopplade med en läktartrappa som ger översikt över utställningen och erbjuder samtidigt sittplatser för skolklasser och föredragsgäster. Läktaren fortsätter ut genom byggnaden där det också skapar en informell mötesplats.

- Vi har haft användarna av Mols Bjerge Nationalpark i fokus under vårt arbete med att utveckla välkomstcentret, som ska skapa utrymme för en varierad användning av både lokala besökare och turister, berättar Poul Schülein.

Arkitema Architects har även ritat Besøgscenter Hammershus och Jagtens Hus, som ligger bara 500 meter från Kalø slottsruin.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Eva Grønbæk Friis

Eva Grønbæk Friis

Presskontakt Kommunikationschef +45 4212 6445
Jeanette Agnrud

Jeanette Agnrud

Presskontakt Kommunikatör Sverige 0708-19 25 73