Gå direkt till innehåll
Hammershus Besökscenter vinner internationellt arkitekturpris

Nyhet -

Hammershus Besökscenter vinner internationellt arkitekturpris

Det nya besökscentret på Bornholm är vinnare av World Architecture Festival Awards i kategorin Display. Centret som ritats av Arkitema Architects i samarbete med professor Christoffer Harlang, får således ännu en utmärkelse för sin design som fokuserar på upplevelsen. 

På World Architecture Festival Awards (WAF) i Amsterdam blev det nya besökscentret vid Hammershus slottsruin utnämnts till vinnare av Display-kategorin i konkurrens med projekt från bland annat Kina, USA, Brasilien och Nya Zeeland. Kategorin omfattar olika utställningsbyggnader och muséer. Hammershus besökscenter kännetecknas av en utställning och panoramautsikt över huvudattraktionen som är Nordeuropas största slottsruin.

Just utsikten hamnar i fokus genom en lång glasvägg som ramar in Hammershus. Byggnadens tak är utformad som en stor terrass och förlänger landskapet som den är inbäddad i. Byggnaden är därför inte synlig när besökarna anländer och den arkitektoniska idén har just varit att skapa ett diskret besökscenter med hög estetisk nivå, vilket enligt WAF-juryn är perfekt utförd.

- Vi är enormt stolta och glada för det stora erkännandet som en WAF Award innebär. Det är ett av de största internationella arkitekturpriserna och vi var en del av ett otroligt starkt startfält, som visar att vår arkitektur har träffat rätt. Vi har skapat ett diskret besökscenter med fokus på interaktionen med omgivningen och detaljerna i arkitekturen, vilket lyckligtvis var tydligt även för juryn, säger Poul Schülein, senior partner på Arkitema Architects.

Användbart tak med unik utsikt
Besökscentret invigdes av Kronprinsessan Mary den 22 mars 2018 och har sedan dess varit en publikmagnet för slottsruinens besökare. En av de saker Arkitema har valt att inkludera i projektet är ett tak som sträcker sig bortom det kuperade landskapet. Som ett resultat kan allmänheten inte se besökscentret när de närmar sig Hammershus. Det skapar två direkta fördelar för besökarna, dels tar inte byggnaden fokus från huvudattraktionen och dels blir taket en naturlig utsiktspunkt med gott om plats.

Det lätta taket gör huset öppet och genomlyst med goda rumsliga kvaliteter. Den är utformad som ett forum med gott om sittplatser och uppehållsytor. Ett offentligt utrymme som ger något tillbaka till platsen genom att vara till för besökarna och av sin natur är tillgänglig året runt.

- Med ett användbart tak har vi valt att väga besökarnas landskapsupplevelse väldigt högt och tona ned byggnaden. Taket blir därför en naturlig del av det omgivande gångvägarna, snarare än ett störande element i upplevelsen. Med andra ord ger vi besökarna möjlighet till en extra upplevelse som de inte skulle ha haft om de direkt skulle gå in i ett besökscenter. Det har varit viktigt för oss att skapa ett dynamiskt landskap där besökarna har många möjligheter att uppleva naturen och den historiska ruinen, säger Poul Schülein.

2016 vann Arkitema Architects ett WAF-pris för Nærheden, ett stadsutvecklingsprojekt i Hedehusene.

Hammershus Besökscenter har vunnit Tømrerpriset tidigare i år och har nominerats till det prestigefyllda EU Mies Award 2019.

Ämnen

Kontakter

Eva Grønbæk Friis

Eva Grønbæk Friis

Presskontakt Kommunikationschef +45 4212 6445
Jeanette Agnrud

Jeanette Agnrud

Presskontakt Kommunikatör Sverige 0708-19 25 73

Relaterat innehåll