Gå direkt till innehåll
Arkitema Architects får i uppdrag att rita nya Sahlgrenska Life

Pressmeddelande -

Arkitema Architects får i uppdrag att rita nya Sahlgrenska Life

Arkitema Architects och Sweco har utsetts att utforma Sahlgrenska Life. Två nya byggnader på totalt 90 000 m² ska koppla samman sjukhuset och universitetet med målet att skapa en mötesplats för vetenskap och hälsa.

Sahlgrenska Life är med sina 90 000 m² den hittills största utbyggnaden av området runt Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Tillbyggnaden till universitetssjukhuset kopplas fysiskt ihop genom en trevånings passage över den starkt trafikerade Per Dubbsgatan som skapar en naturlig mötesplats mellan sjukvård, undervisning och forskning. I passagen möts människor tvärs över de medicinska disciplinerna i den gemensamma matsalen, caféer, undervisningslokaler, bibliotek samt mötes- och konferenslokaler.

Juryn är mycket nöjd med det sätt som Arkitema Architects och Sweco har arbetat med uppgiften och de lösningar som har tagits fram.

- Vinnarförslaget har arkitektoniska kvaliteter och ger en tydlig och igenkännbar identitet för ett världsledande center för medicinsk forskning, vård och utbildning, säger juryns ordförande Arve Nyhus.

Människor skapar kunskap tillsammans
Från början har Arkitema Architects fokuserat på att lyfta fram de människor som kommer att använda byggnaderna: forskare, studenter, läkare och invånare i Göteborg. Byggnaderna är sammankopplade med både Sahlgrenska Universitetssjukhuset i syd och med de medicinska institutionerna på Medicinareberget i norr. Detta gör Sahlgrenska Life till en knutpunkt för området där alla användares naturliga rörelselinjer samlas och korsas i en byggnad.

I de två byggnaderna med 11 respektive 21 våningar kommer det att skapas naturliga miljöer där det blir snabbt och enkelt att utveckla sin kunskap över olika medicinska områden. Flera våningar kommer även att innehålla privata företag som kommer nära den professionella vetenskapen som finns i universitetsmiljön och på sjukhuset. Det skapar grunden för kunskapsutbyte och en stark forskningsmiljö.

- Vi är naturligtvis glada och stolta över att ha vunnit denna uppgift tillsammans med Sweco. Vi har arbetat målmedvetet för att skapa estetiska och funktionella ramar för de människor som ska arbeta, studera och forska i byggnaderna. Genom att ge dem de rätta lösningarna skapar vi möjligheter till utveckling och kunskapsutbyte på en ännu högre nivå än tidigare, säger Wilhelm Berner-Nielsen, Senior partner och segmentschef för vård på Arkitema Architects.

Byggnaderna förlänger landskapet och lägger sig tvärs över trafik och höjdskillnader och laboratoriebyggnaderna för sjukhuset respektive universitetet reser sig lätt indragna. I de nedre våningarna på sjukhussidan integreras även en ny akutmottagning och operationsavdelning som ansluts vertikalt till en ny helikopterplatta på byggnadens tak och horisontellt till existerande operationsområde.

Om Arkitema Architects Vård
Arkitema Architects har arbetat med sjukhusbyggen i mer än 25 år och har erfarenhet från flera sjukhusprojekt i Skandinavien med särskilt fokus på en god miljö för de människor som ska använda byggnaderna när de står färdiga. Arkitema Architects står bland annat bakom sjukhusbygget DNV Gødstrup och Østfold Kalnes sjukhus

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Arkitema Architects är ett av Skandinaviens största arkitektkontor med 450 medarbetare och kontor i Köpenhamn, Århus, Stockholm, Oslo och Malmö.

Du hittar Arkitema Architects här:

Rosenlundsgatan 29C, S-104 62 Stockholm, Sverige - Tlf. +46 (0)8 545 856 00
Stora Varvsgatan 6A S-211 19 Malmö, Sverige - Tlf. +46 (0)8 545 856 00
Frederiksgade 32, 8000 Aarhus C, Danmark - Tlf. +45 7011 7011 
Rued Langgaards Vej 8, 2300 Köpenhamn S, Danmark - Tlf. +45 7011 7011 
Hammersborg Torg 3, N-0179 Oslo, Norge - Tlf. +45 7011 7011

Läs mer om oss och våra projekt här

Kontakter

Eva Grønbæk Friis

Eva Grønbæk Friis

Presskontakt Kommunikationschef +45 4212 6445
Jeanette Agnrud

Jeanette Agnrud

Presskontakt Kommunikatör Sverige 0708-19 25 73

Relaterat innehåll